Φάνης Σπανός

Βιογραφικό

Ο Φάνης Σπανός γεννήθηκε το 1984 στη Χαλκίδα. Γονείς του είναι ο Χρήστος Σπανός και η Λία Βασιλείου. Με τη σύζυγό του Μαρία Αναστασίου, εκπαιδευτικό, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Χρήστο και τους δίδυμους Σταύρο και Θανάση.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ειδίκευση στα Υδραυλικά Έργα. Έχοντας ήδη μπει στην αγορά εργασίας, απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Professional MBA) του ALBA Graduate Business School και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (ΜΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης αποκτήσει τίτλο Executive Certificate από το Harvard Kennedy School στο πεδίο της Δημόσιας Πολιτικής (Public Policy). Ομιλεί την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Έχει εργαστεί από το 2008 στην οικογενειακή επιχείρηση με αντικείμενο τα λατομικά και οικοδομικά έργα και την παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος και προϊόντων τσιμέντου, αρχικά ως μηχανικός και στη συνέχεια ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Θεωρεί την εμπειρία του στο χώρο των επιχειρήσεων, ως ένα από τα πολυτιμότερα εφόδιά του για τις προκλήσεις και τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.

Το 2010 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, όπου υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολεοδομίας και Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων. Ακόμη, διετέλεσε Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΑΕΠΕΧ Α.Ε. και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον Μάιο του 2014 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Εύβοιας με Περιφερειάρχη τον Κώστα Μπακογιάννη. Από τη θέση αυτή ασχολήθηκε ενεργά με ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων της Εύβοιας, αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη θητεία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομών, την οικονομική ανάπτυξη μέσα από περιφερειακές και κλαδικές πολιτικές, το περιβάλλον, τη χωροταξία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την Πολιτική Προστασία, αλλά και την εύρυθμη και φιλική προς τον πολίτη λειτουργία των υπηρεσιών.

Στις εκλογές του Ιουνίου 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ως επικεφαλής του συνδυασμού <<Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας>>. Παράλληλα, συμμετείχε στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της ΕΝ.Π.Ε.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 επανεξελέγη Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ παράλληλα ανέλαβε Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΝ.Π.Ε.

Συνοπτικά και επί της ουσίας, ο Φάνης είναι ένας νέος που αγαπά τον τόπο του και δουλεύει σκληρά για να τον κάνει καλύτερο.